fbpx

Traditii de Craciun in Maramures

revelion maramures
revelion maramures

Maramureșul este cunoscut pentru tradițiile și obiceiurile păstrate cu sfințenie de către săteni. Iar când vine vorba de Crăciun, nici un alt loc nu prezintă o atmosferă de legendă așa ca Ținutul Maramureșului.

Cu o zi înainte de Crăciun, sătenii pun într-o găleată cu apă o potcoavă. Gospodarul va fi primul care bea din ea, iar apoi apa va fi dată vitelor. Se spune că asta le face să fie tari ca fierul. Pentru ca în anul viitor să facă ouă mai multe și să fie mult mai productive, găinilor li se dă mâncare din sită sau ciur.

Un alt obicei cunoscut al ciobanilor din Maramureș este să pună un drob de sare învelit sub pragul casei. Acesta este lăsat acolo până la ”Alesul Oilor”, un ritual de numărare al oilor și sfințire de către preot. După aceea, drobul de sare este scos, măcinat și amestecat cu tărâțele, apoi este dat oilor să mănânce, pentru ca turma să sporească tot anul ce vine.

În această perioadă se îngrijesc și hornurile. După ce sunt curățate, funinginea lor este pusă la rădăcina pomilor, pentru a avea un rod cât mai bogat. Pentru a alunga strigoii și duhurile necurate de la animale, în Ajun grajdurile se ung cu ustoroi.

Primii care pleacă la colindat în satele din Maramureș în Ajunul Crăciunului sunt copiii. Aceștia merg pe la case să anunțe marele eveniment, nelipsiți fiind de trăistuțele lor de la gât. Ca răsplată pentru colindele lor frumoase, ei primesc de la gazde nuci, mere și colaci. Se umblă cu ”Steaua” și cu ”Capra”, iar copiii își confecționează obiectele necesare, improvizând din tot ceea ce pot găsi prin sertare. Steaua de la colindat trebuie să fie cât mai strălucitoare, iar Capra cât mai gălăgioasă și înzorzonată.

”Viflaiemul” este o tradiție specifică Maramureșului, și este o interpretare a Nașterii Mântuitorului. Această piesă este jucată în Vișeu de Sus din jurul anului 1900, conform datelor oficiale. Această scenetă este interpretată cu foarte mare pasiune de cei care participă, respectând autenticitatea ținutelor și evenimentelor Nașterii Mântuitorului. Este o tradiție care încă persistă doar în Ținutul Maramureșului. Iosif, Maria, Irod, Îngerul, Vestitorul și păstorii sunt doar cateva din personajele interpretate la Viflaiem.

Un alt obicei care încă este menținut viu în dimineața de Crăciun, este spălatul pe față cu apă curgătoare dintr-o anumită vale, în care pune o monedă de argint. Acest gest simbolizează ferirea de bube, și ca totul anul să fim curați precum argintul. Cele rele vor merge pe vale în jos.

Acestea sunt doar câteva exemple din tradițiile de Crăciun care sunt și în zilele noastre la fel de vii ca odinioară. Atmosfera pe care aceste datini o creează este incomparabilă. Participând sau măcar fiind martor la aceste tradiții te face să te simți viu, și mai aproape de Sfintele Sărbători cum nu ai fost vreodată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× Disponibili pe Whatsapp!