PORTILE DE LEMN SCULPTATE
Acestea reprezinta o adevarata marca a Maramuresului, fiind pline de simboluri cu diferite semnificatii. Sunt sculptate exclusiv manual, de cele mai multe ori din lemn de stejar. Printre simboluri, vei observa soarele, care reprezinta viata, pomul, simbolul cresterii sau rozetele, reprezentand ideea de perfectiune. Bucura-te si tu de aceste vestigii, deoarece majoritatea satelor bogate in asemenea porti se regasesc aproape de Ocna Sugatag: Sarb (la 5 km), Budesti (8 km), Barsana (13 km) sau Oncesti (18 km).
BISERICILE DIN LEMN
Bisericile de lemn din opt sate maramuresene au fost introduse in patrimoniul mondial UNESCO: Budesti, Desesti, Barsana, Poienile Izei, Ieud, Surdesti, Plopis si Rogoz. Sfidand trecerea anilor, inguste dar inalte, cu turle suple si lungi, acestea sunt pictate tot de localnici. Priceperea cu care au fost lucrate aceste monumente din lemn se poate observa în imbinarile barnelor, acoperisurile din sindrila si ornamentele sculptate. Pe toate acestea le poti vizita foarte usor din Ocna Sugatag, ele fiind la o distanta intre 10 – 50 km de Pensiunea Marea Alpina.
CIMITIRUL VESEL DE LA SAPANTA
Sapanta gazduieste una dintre cele mai inedite atractii turistice din lume: Cimitirul Vesel. Crucile viu colorate, picturile naive si epitafurile cu un autentic simt al umorului atrag anual zeci de mii de vizitatori. Pe acestea, vei regasi elemente din viata celui decedat – cu bune si cu rele. Primul epitaf dateaza din 1935, iar cimitirul numara azi peste 800 de astfel de cruci. Aflata la doar 45 de minute de Ocna Sugatag, Sapanta iti mai ofera si Memorialul Victimelor Comunismului.
MANASTIREA DE LA BARSANA, MARAMURES
Complexul de cladiri al Manastirii de maici „Soborul Sfintilor 12 Apostoli”, construite in stil traditional, reprezinta o dovada impunatoare de maiestrie a mestesugului in lemn. Este o destinatie obligatorie pentru orice turist prin Maramures si o oaza de pace si relaxare. Multe dintre cladirile incintei au fost construite dupa 1989, dar manastirea este atestata din 1390
MOCANITA, VALEA VASERULUI, MARAMURES
Pentru a avea parte de o experienta unica, incearca o plimbare cu Mocanita. Are aproape 100 de ani, dar isi face cu inversunare meseria pentru care a fost construita. Linia ferata a Mocanitei incepe la Viseul de Sus si insoteste amonte, pe o lungime de 60 kilometri, fermecatoarea vale a Vaserului, peste poduri si prin tunele, adanc in munte. Trenurile turistice urca doar pana la statia Paltin (21 de kilometri). Sezonul incepe primavara si se sfarseste toamna. Punctul de plecare se afla la o distanta doar 56 km de Pensiunea Marea Alpina.
PARTII DE SCHI IN MARAMURES
Cavnic — Incepatori
Pentru a avea parte de distractie alaturi de prieteni sau familie, iti recomandam partiile de la Cavnic. Poalele muntilor Gutai si Mogosa iti ofera o priveliste de invidiat si unul dintre cele mai apreciate domenii schiabile din Romania.
Suior — Avansati
Partiile de la Suior sunt locul perfect pentru cei care deja au experienta si cauta adrelina sporturilor de iarna. Pe versantul nordic al Masivului Mogosa, farmecul aparte este completat de una dintre cele mai bune partii din zona.
DRUMETII IN MARAMURES
Maramuresul nu abunda doar in vestigii culturale, ci ofera si iubitorilor de activitati in natura numeroase alternative. Iti recomandam sa te plimbi cu bicicleta in imprejurimi – le poti lua chiar pe ale noastre, le avem pregatite pentru tine! Poti pescui, face drumetii si catarari pe munte, paragliding, rafting sau in sezonul de iarna poti alege ski si snowboarding. Punctul culminant din zona este oferit de Creasta Cocosului, pe muntii Gutaiului. Este locul perfect pentru o plimbare in natura, in care sa iti incarci plamanii cu aer proaspat si ochii cu privelisti de basm. Rezervatia se intinde pe 50 de hectare, iar cel mai inalt varf atinge 1450 m altitudine. Ajungi acolo in 35 de minute cu masina si noi iti promitem ca iti va atrage privirea si te va lasa fara cuvinte.