fbpx

Obiceiuri de Iarna in Maramures

revelion maramures

Când vine vorba de frumoasa sărbătoare a Crăciunului, nici un loc din țară nu se compară cu Maramureșul. Aici, lumina nu se stinge de Crăciun și fiecare casă este colindată. Un Crăciun pur românesc, încărcat de tradiții, obiceiuri frumoase și semnificații aparte poate fi admirat aici de români din toate părțile. Aici poți veni să admiri o atmosferă de sărbătoare, așa cum era odinioară.

revelion maramures

În Maramureș încă se păstrează vii obiceiurile și tradițiile din vremuri îndepărtate. Sărbătorile de iarnă se petrec așa cum se petreceau înainte, iar aceste obiceiuri au fost transmise din generație în generație. Printre tradițiile care au rămas neatinse de timp enumerăm colindatul și umblatul cu steaua sau cu Viflaimul.

Toată viața rurală pare a fi păstrată aici. Orice vizitator din țară și de peste hotare poate face saltul în trecut în această zonă în care obiceiurile sunt păstrate intacte, iar viața simplă și plină de armonie cu natura este blocată în timp.

De Crăciun, când Hristos se naște, Maramureșul este în plină sărbatoare. Moroșenii de adună de la mic la mare la Slujba Litiei. După slujbă, se practică colindatul pe la case toată noaptea, pentru a răspândi vestea Nașterii Mântuitorului la toți credincioșii. Cetele de colindători fac străzile să fie animate până dimineața din a doua zi. Efortul lor nu rămâne nerăsplătit, ei fiind întâmpinați cu cozonaci calzi, nuci, mere, cârnați, horincă și vin.

revelion maramures

Nici în noaptea dintre ani moroșenii nu se lasă mai prejos. Chefurile, colindele, horinca și voia bună nu lipsesc. În noaptea de Revelion satele răsună cu glasul urlătorilor, care urează un an plin de belșug și tot ce este mai bun tuturor. Încă odată simți că te întorci în timp și admiri tradiții de o frumusețe rară. Există un motiv bine întemeiat pentru care turiștii ce au vizitat Maramureșul se întorc iar și iar. Toată experiența te unge pe suflet.

Pe lângă obiceiurile legate de colindat și bucate, mai există și alte credințe pe care maramureșenii le respectă cu sfințenie în timpul sărbătorilor de iarnă. De exemplu, în Maramureș se crede că nu este bine să muncești în Ajunul Crăciunului, cu excepția treburilor de pe lângă casă. Dacă speli rufe în această perioadă se consideră că asta aduce boli asupra familiei, iar a împrumuta și a cere bani este deasemenea nerecomandat.

Iar dacă îți vine să plângi în Ajunul Crăciunului, mai bine te abții, pentru că se consideră că cine plânge acum va plânge tot anul. Bărbații se abțin de la mâncăruri pline de unsoare, pentru a nu avea neveste urâte. Este un semn că iarna va fi foarte lungă și geroasă dacă animalele se culcă pe partea stângă. De asemenea se postește în Ajunul Crăciunului pentru Fecioara Maria, pentru că în acea noapte, Maica Domnului a trudit din greu și nu a putut mânca, iar această tradiție este pentru a o onora.

Acestea sunt doar câteva exemple din frumusețile care se găsesc în Maramureș cu ocazia sărbătorilor de iarnă. O experiență de neuitat, de poveste, care te va face mereu să te simți ca un copil.

× Disponibili pe Whatsapp!