Sunt puține locuri în frumoasa noastră Românie care se aseamănă cu ceea ce oferă Maramureșul. Aici, parcă te întorci în timp, într-o vreme mai simplă și mai frumoasă, unde oamenii sunt cu omenie și suflet cald. Totul te îmbie și te îndeamnă să mai rămâi, de la frumoasa arhitectură din lemn până la bunătățile tradiționale care îți lasă gura apă. Tradițiile sunt puse aici la loc de cinste și respectate, din generație în generație.
Indiferent că vrei să vizitezi una din numeroasele biserici din lemn sau să te bucuri de frumusețea naturală de la Cascada Cailor, poți fi sigur că o călătorie în Maramureș va fi de neuitat. De fiecare dată când mă întorc în aceste locuri, sunt și mai atras de frumusețea și puritatea lor. Este ceva ce numai poți trăi în alte locuri. Este o tranziție într-o eră plină de cultură și frumos, unde natura și omul se îmbină în cel mai armonios dans posibil. Și dacă tot vorbim de dans, să menționăm câteva practicate în Maramureșul istoric: Hora în două părţi, Baraboiul, Ca la Pătrova, Oşendocul, Bihoreanca,Alunelul din Maramureş, Botoşanca din Bucovina, Sârba comună, Hora mare dreaptă, Răchiţeaua, Ardeleanca, Jurelul.
Muzeul de Istorie și Arheologie din Baia Mare reprezintă cu adevărat o oprire importantă pentru orice vizitator interesat de trecutul acestei regiuni. Din 1979, cele două secțiuni ale muzeului au fost găzduite de fosta clădire a Trezoreriei din Baia Mare – un frumos monument arhitectural în stil baroc, construit în secolul al XVIII-lea.
În prezent, cele 14 camere din secțiunea Istorie reflectă evoluția istoriei locale din secolul al XIV-lea, până în secolul XX. Nu atât de bogat în varietatea și numărul obiectelor expuse inițial, colecțiile muzeului au crescut în timp ca urmare a donațiilor, cercetărilor de teren și a achizițiilor.
Astăzi, patrimoniul Secției de Istorie cuprinde aproximativ 28.000 de obiecte, afișate pe baza cronologiei evenimentelor locale și regionale. Turul muzeului cuprinde cele 11 camere la care putem adăuga Sala de Tezaur, Camera Ceasurilor și cele dedicate industriei miniere.
Colecția de Arheologie a fost îmbogățită de-a lungul unui secol de lucrări arheologice și descoperiri fericite. Uneltele de fier, brățări de aur și alte ornamente, monede și multe piese prețioase sunt de asemenea afișate. CFF Vișeu de Sus se află în partea de est a județului Maramureș. De asemenea, cunoscut sub numele de “Mocănița” sau calea ferată Valea Vaserului, calea ferată cu aburi conduce de-a lungul râului Vaser și este singurul mijloc de transport spre inima Munților Maramureșului (zonă protejată).
Construită în 1932, calea ferată Valea Vaserului este în continuare în lucru, destinată, în principal, exploatării lemnului din pădure pentru fabricile de prelucrare a lemnului de la Vișeu de Sus. CFF Vișeu de Sus este astăzi ultimul tren de exploatare forestieră din Europa încă folosit pentru transportul lemnului.
În zilele noastre, în ciuda vechimii sale, locomotivele cu aburi au primit încă o sarcină: aceea de a transporta turiști. Deoarece acest loc este unul dintre puținele unde se mai poate merge în vagonul tras de aburi, în fiecare an vechea Mocăniță atrage mii de turiști din toată lumea și le oferă excursii de neuitat. Călătorii pot merge cu trenul până la capătul văii și înapoi, bucurându-se de frumusețea naturii. De asemenea, este posibil să vă opriți pe drum, să vă așezați la una dintre punctele de oprire, și să începeți o excursie cu drumeții în munți