fbpx

Bucataria Traditionala Maramureseana

cazare maramures

Nu poți spune că ai fost la Maramureș dacă nu ai băut un pahar de horincă de prune sau nu ai mâncat măcar o dată colesa cu brânză. Și din punct de vedere culinar, Maramureșul este special. Nu există casă aici în care să nu fii invitat și pus la loc de cinste să deguști bucatele alese.

Bucătăria maramureșeană este un savuros colaj de mâncăruri tradiționale românești, ungurești și săsești. Doar aici poți găsi o diversitate atât de mare, începând de la zămuri (ciorbe și supe), până la papricaș, tocăniță, gomboti și balmoș. Se spune că invitatul trebuie să consume toate băuturile și alimentele care îi sunt service, altfel este considerat că dorește rău gazdei, atât de mult cât a lăsat în farfurie sau în pahare.

Orice turist care vizitează o pensiune din Maramureș, trebuie să știe că musafirii sunt întotdeauna așezați la masă în loc de cinste. Platourile tradiționale cu care sunteți întâmpinați vor avea tobă, cârnatul de casă, brânză telemea, caltabosul, și lângă toate astea ceapă. Ceapa nu lipsește de la orice platou rece.

cazare maramures

Mesele de prânz sunt îmbietoare și apetisante. Orice pensiune rurală care se respectă va include gulaș, ciorbă de legume, supă de pui sau alte preparate. Găinile folosite la ciorbe sunt în general crescute de casă, nu cumpărate de la magazin. Tochitură cu mămăligă este ceva special și nelipsit. Ea este un amestec de carne de porc, pui și vită, cu cârnăciori delicioși picanți, sos brun, și desigur tradiționala mămăliguța. Tochitură cu mămăligă este unul din cele mai apreciate și dorite preparate culinare de către turiști.

În această zonă se prepară și mâncăruri la ceaun, pregătite la foc cu lemn de brad în aer liber. Tocănița la ceaun, gulașul la ceaun și miel la ceaun de sărbători pascale sunt doar câteva exemple. Un astfel de mod de prepare dă mâncării o savoare aparte. După ce încerci prima oară mâncarea pregătită la ceaun, vei reveni în Maramureș cu drag să o savurezi încă odată.

pensiuni maramures

Bucătăria tradițională din Maramureș este compusă din preparate simple dar foarte gustoase. Ingredientele sunt provenite din gospodăria propietarului, de aceea pensiunile rurale din Maramureș sunt foarte populare în rândul turiștilor străini sau autohtoni. Orice persoană poate fi de acord că nu se compară gustul unei ciorbe cu găină de casă în comparație cu una cumpărată de la supermarket. În asta constă cel mai mult savoarea alimentelor prepare în Maramureș. Sunt făcute natural, cu drag și multă pasiune, respectând aceleași tradiții străvechi care au consacrat acest loc superb.

Toți turiștii care vin în Maramureș vor să încerce bucătăria țărănească locală, și pe bună dreptate. Nimic nu se compară cu aroma preparatelor făcute la ceaun cu ingrediente naturale, sau savoarea care crește apetitul a unei țuici de prune. Acest loc și-a păstrat gustul și frumusețea care există încă din timpuri străvechi. Într-o eră în care ne modernizăm pe zi ce trece, o astfel de excursie în timp, cu ajutorul ochilor dar și a papilelor gustative, face ca o plimbare în zona Maramureșului să fie de neuitat.


Dacă ai pășit o dată prin aceste meleaguri, îți va fi dor să revii. Sunt foarte multe elemente îmbietoare. Sunt frumuseți naturale care te readuc la viață cu priveliștile superbe și aerul curat. Sunt oamenii primitori care te întâmpină de parcă te cunosc de-o viață și te pun în capul mesei lor. Sunt bucatele alese care te fac să te întorci în timp într-o eră a gustului și tradiției. Toate astea te fac să revii cu drag, iar și iar, în Maramureș.

× Disponibili pe Whatsapp!