fbpx

Locuri de Vizitat in Maramures

cazare maramures

Sighetu Marmației

Inima Țării Maramureșului este, fără îndoială, Sighetu Marmației, cunoscută la nivel local doar ca Sighet. Orașul este situat chiar lângă granița cu Ucraina, la confluența râurilor Iza și Tisa.
Datorită amplasării sale strategice, în apropiere de confluența principalelor râuri din Maramureș, Sighet este cel mai evident punct de plecare pentru vizitarea faimoaselor văi: Tisa, Iza, Vișeu, Mara și Cosău. Acestea pot fi accesate fie cu trenul, fie cu mașina, pe DN18 și DN17C.


Pe lângă muzeele sale și festivalul anual de obiceiuri și tradiții de iarnă, orașul are și alte atracții. Pe dealul Solovan, la a cărui picior se află orașul, se află ruinele unei cetăți dacice. Piața centrală, Piața Libertății, a fost planificată și construită în jurul secolului al XV-lea, dar clădirile actuale sunt din perioade ulterioare. Una dintre principalele atracții turistice din Sighet sunt Muzeul Maramureșului Sighetu Marmației, Muzeul Etnografic, Muzeul de Istorie și Arheologie și Muzeul de Științe Naturale.

Merită vizitată și Casa Memorială a lui Elie Wiesel – Muzeul Comunității Evreiești. Aici găsiți și cele mai frumoase pensiuni din Maramureș.

elie wiesel

Aproape de centru este Monumentul Holocaustului, ridicat în memoria celor aproximativ 38.000 de evrei din Maramureș uciși în lagărele de concentrare naziste. Un alt memorial pentru cei uciși în Auschwitz este Monumentul Săpunului la cimitirul evreiesc. Sinagoga, construită în 1885 într-un stil morestic eclectic, este singura dintre cele opt sinagogi ale orașului încă în picioare și în uz.

Încă din anul 1968, la 27 decembrie a fiecărui an, se organizează un carnaval de iarnă la Sighet. Inima carnavalului este parada: sute de oameni costumați și mascați, cai și căruțe cântă colinde, multe “urături” și spectacole tradiționale de iarnă cu Capra, Ursul și Viflaimul.

Sarasău


La șapte km în aval de Sighet, chiar pe Tisa, este satul Sarasău. Se poate ajunge cu mașina sau cu autobuzul regulat de la Sighet prin DN19. Aici, la graniță, nu se știe niciodată dacă soarele se ridică în România sau în Ucraina.
Există o mică fabrică de cherestea în sat care era folosită la comun. Mașinile sunt vechi și adesea stricate, iar actualii proprietari nu știu dacă să investească în reparații.

Săpânța


La o altitudine de 10 km mai departe, la poalele Munților Igniș, se află unul dintre cele mai renumite sate din România: Săpânța. Este un sat mare cu câmpuri vaste, pajiști, livezi și păduri.
Faima satului se datorează în mare parte cimitirului neobișnuit numit Cimitirul Vesel și casei memoriale a sculptorului Stan Ioan Pătraș. Recent, o altă atracție a fost adăugată în portofoliul său: Mănăstirea Săpânța-Peri cu cea mai înaltă biserică din lemn din lume.

cazare maramures

Alte artefacte locale includ sculpturi din lemn și argilă, picturi, pălăriile mici de paie purtate de bărbați, clopotul etc. Săpânța este bine cunoscută pentru izvoarele sale de apă minerală, care sunt utilizate pentru a vindeca diverse tulburări, cum ar fi gastrită, ulcer, colită, diabet etc.
Rona de Jos
Rona de Jos este pe partea cealaltă a orașului Sighetu Marmației, în valea râului Ronișoara, unul dintre numeroșiii afluenți ai râului Iza. Se află la doar 10 km de oraș, pe drumul național DN18, care duce spre Vișeu de Sus și mai departe. Mândria satului este vechea biserică de lemn a Nașterii Sfintei Fecioare, construită în jurul anului 1639.

Rona de Sus și Coștiui


Rona de Sus este o comună mare formată din satele Coștiui și Rona de Sus, la 4 km mai sus pe drumul din Rona de Jos.
Oamenii din Coștiui au devenit renumiți pentru calitățile lor de dogari, făcând butoaie de stejar. În comună există două rezervații naturale: Rezervația Pădurea Ronișoara de 62 ha și Pădurea de larice Coştiui de 0,7 ha.

Descopera mai multe patrimonii naturale ale Maramuresului!

× Disponibili pe Whatsapp!